Linnea slutade 2:a i flick-SM
Skriven av Fredrik Öhman
2017-01-22 (17:24)
När Linnea kom hem ikväll gick vi igenom vad jag skrivit om henne. Jag hade inte till fullo förstått vad hon beskrev i telefon, så nu har jag korrigerat några saker i match-referatet nedan.
Ja nu har jag pratat med Linnea, så här kommer referatet Jarl ;). Men först några ord:

Linnea lyckades rubba Margos monstersvit i förmiddagens rond med en remi. Om Margo hade en dålig dag är svårt att säga, hur som helst gjorde Linnea ett mycket starkt parti som slutade med ett rättvist resultat.
Därefter tog Linnea en övertygande seger i sista ronden och säkrade andraplatsen och har därmed kvalificerat sig för Flick-NM. Resultat Flick-SM 2017

Idag är jag en (fånigt) stolt pappa. Det vill inte säga lite om Linneas prestation att hon för första året i grupp C tar sig an vad som var den största och troligen den tuffaste gruppen och går igenom obesegrad. Detta inkluderade partier mot förra årets giganter i grupp C, Margo Z och Agnes Ng (som vann över alla utom Margo).
Innan turneringen tänkte jag att Linnea möjligen kunde kriga om bronset, men jag får glatt konstatera att mina prognoser var fel. Nu blir det Flick-NM i västerås i slutet av April :). Linnea själv drömde om den chansen när SM började så nu är hon överlycklig (med en viss besvikelse över att tävlingen går av stapeln hemma i Sverige, Linnea älskar att resa).

Linnea - Margo
Jag kanske överdriver med mina stolta pappa-ögon ;), hoppas ni ursäktar. Men detta kunde nog ses som en inoficiell final då det i detta läge faktiskt stod mellan Margo och Linnea i tabellen.
1. e4 c5 2. Sf3 e6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 a6
Margo öppnar Sicilianskt, Kan-variationen. Enligt Chess Opening Explorer borde nu vits svar bli 5. Ld3. Linnea visste att detta var Sicilianskt, men kände inte till denna variation, så hon fortsatte tveksamt:
5. a3 Dc7 6. Sc3 Sf6 7. Lg5? Le7 8 Dd2 Sc6 9. h3
Linnea ville slippa besväret med springare på b4 och g4. Men Margo hade siktet på mitten:
9. ...Sxd4 10. Dxd4 Dc5?
Vad Margo ville förstod inte jag men Linnea trodde sig förstå att hon försökte provocera Linnea till Lxf6. Kanske finns nån i JSS som har ett annat förslag? :) Eller var det så enkelt att Margo ville byta dam?
11. Le3 Dxd4 12. Lxd4 d5
Margo försöker inte helt övertygande ta initiativet. Linnea berättade att hon pga respekten för motståndaren spelade försiktigt på så sätt att hon inte initierade några angrepp, utan hon höll undan motståndaren, försökte bibehålla bra positioner och bytte gärna pjäser.
13. exd5 Sxd5 14. Sxd5 exd5 15. Ld3?
Här valde Linnea att inte ta bonden på g7 eftersom hon var lite orolig för motspelet ifrån H-tornet som troligen skulle följa. Jag själv misstänker att hon pga respekten för motståndaren återigen spelade försiktigt, kanske för försiktigt denna gång. Men det fanns en viss fara med tanke på hur motståndaren positionerade sina löpare också.
15. ...0-0 16. 0-0-0 Le6 17. g4
För första gången börjar vi skönja initiativ från Linnea.
17. ...Tac8 18. Kb1 Lc5 19. Lxc5 Txc5 20. f4 f5 21. Tde1 Tc6
Linnea fortsätter att neka Margo avancemang och fortsätter med att försöka avancera med f-, g- och h-bönderna.
22. Tef1 g6 23. g5!
Linnea förklarade att hon ville så långt fram med bönderna som möjligt och samtidigt hade hon som idé att angripa med H-bonden om spelet hade fortsatt.
Men här slutade partiet då Linnea bjöd remi och Margo tackade ja.

Länk:
Resultat, Tabell i PDF.

Resultat Sveriges SF


« Tillbaka

 
 

© 2016 Järfälla SS