Linnea ligger tvåa i Flick-SM efter 4:e
Skriven av Fredrik Öhman
2017-01-21 (14:51)
Efter att ha vunnit sina partier i de 4 ronderna hittills ligger Linnea tvåa i grupp C, flickor f. 06 - 04, i flick-SM. Endast två av konkurrenterna, Margo Z och Agnes Ng, delar den sviten.

Sista ronden var väl den första riktiga värdemätaren då Linnea vann över Juni D som dittills också hade radat upp segrarna. Dock ett parti som man kan säga att Linnea hade lite tur i, Linnea är svart:
1. e4 c5 2. Sf3 d6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 Sf6 5. Sc3 g6
Linnea öppnar med Sicilianskt (draken) som är hennes absoluta favoritöppning som svart. Och Juni följde vits huvudlinje som svar på det, men avviker i nästa drag:
6. g3 Lg7 7. Lg2!
Juni skapar det första hotet. Jag pratade med Linnea om detta efteråt och hon sa att hon hade sett hotet och svarade med ett annorlunda kontringsspel som på mig såg ut som att hon spelade rakt i händerna på Juni:
7. ...Ld7! 8. e5!
Där slog Juni till! Linnea sätter sin kontringsplan i verket:
8. ...dxe5 9. Lxb7 exd4 10 Dxd4 Sc6! 11. Dd3!?!
Linneas lilla rövare lyckas tack vare ett svagt drag av motståndaren. Om Juni istället hade gjort t ex 11. Dc5 hade saker och ting sett mycket bökigare ut för Linnea. Nu fick Linnea istället tiden som behövdes för att rädda tornet och därmed gick Linnea vinnande ur slagväxlingen materiellt och positionerna helt ok inför fortsättningen:
11. ...Tb8 12. Lxc6 Lxc6
Motståndaren byter lite tacksamt bort sin löpare. Resten av partiet är inte så mycket att skriva om och därför orkar jag inte göra det ;) :). Men kort sammanfattat så spelade Linnea stabilt och utnyttjade nästan direkt sin löpare upp för att förenkla spelet och avgöra med en snygg matt i slutspelet.

I rond fem kommer det att hetta till ordentligt för Linnea. Hon möter Agnes Ng som näst Margo Z är storfavorit i turneringen. Vi håller tummarna för att Linnea ska kunna rubba henne...

För att se ställningen i Flick-SM, grupp C:
1. Följ länk:
http://www.schack.se/schack-i-skolan/skoltavlingar/flick-sm/flick-sm/
2. Scrolla längst ned på sidan och klicka på: C 11 - 13 år

http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4530

« Tillbaka

 
 

© 2016 Järfälla SS